top of page

Bamai Qigong

Opdateret: 20. jan.


1. Hvad er Baimai Qigong

Bamai Qigong, dvs. De Otte meridianer-Qigong henviser til integrationen af De Otte Trigrammer, Baduanjin (Otte Brokader) Qigong og De Otte Ekstraordinære Meridianer i Kinesisk Medicin (KM). Ideen om at skrive bogen kom til mig, efter at jeg var færdig med et avanceret kursus i De Otte Brokader Medicinsk Qigong. På dette kursus forsøgte jeg at kombinere De Otte Ekstraordinære meridianer i kinesisk medicin og De Otte Trigrammer for at tydeliggøre definitionen og, dynamikken af Qi og brugen af Qi. Deltagerne gav mig masser af positiv feedback, som inspirerede mig til at nedskrive min forståelse af Qigong ud fra et Kinesisk Medicinsk perspektiv.
2. Qi og Qigong

Qi oversættes normalt som energi eller energistrøm. Men jeg tror, at oversættelsen har begrænset den dybe forståelse af ordet. I kinesisk medicin er Qi defineret som de mindste grundlæggende substanser, der kaldes Yin Qi og deres funktioner, der kaldes Yang Qi. Qigong henviser til en specifikt type vejrtrækning, meditation og kropsbevægelser, der har til hensigt at fremme et bedre Qi-flow i kroppen. Qigong er blevet brugt som sundhedsfremme i over 2500 år. Den tidligste praksis kan dateres tilbage til primitiv- og shamanismedans. I klassikere af KM blev Qigong kaldt Dao Yin eller vejledende, hvilket betyder, at folk bruger meditation og kropsbevægelser for at vejlede Qi-dynamikken.

I henhold til arkæologisk forskning er Xing Qi Ming (Inskription om vejledende Qi) ornamentet, der går tilbage til Krigsringstaterne (475-221 f.Kr.). Det er også det tidligste arkæologiske vartegn med fortegnelsen over Qigong-praksis. Inskriptionen på Jadeware er dechifreret som følger:

For at vejlede Qi skal kroppen tage (Qi) ind, opbevare (Qi), strække (Qi), synke (Qi), stabilisere (Qi), konsolidere (Qi), forstå (Qi), vækste (Qi), vende tilbage (Qi), løfte (Qi), og forbinde himlen (Qi) med det øverste (Bai Hui-DU20) og forbinde jorden (Qi) med det nedre (Yong Quan-KI1). Hvis sekvensen følges, er kroppen sund, eller hvis sekvensen ikke følges eller omvendes, er kroppen usund. Xing Qi Ming (Inskription om vejledende Qi)


I 1973 blev Silk Piece of Dao Yin Figurs, det tidligste silkemaleri på Qigong, fundet i Mawangdui Grav, Hunan-provinsen, Kina. Arkæologisk undersøgelse har bekræftet, at graven går tilbage til perioden fra 186 f.Kr. til 168 f.Kr.

Mawangdui Qigong

Der er fire grundskoler af Qigong i Kina, dvs. Medicinsk Qigong, Daoisme Qigong, Konfucianisme Qigong og Buddhisme Qigong. I KM er Qigong grundlæggende blevet anvendt til at forbedre helbredet ved at supplere mængden af Qi, styrke kvaliteten af Qi og gendanne ubalancen i Qi. Daoismen praktiserer Qigong for at forbedre helbredet, forsinke aldringen og opnå udødelighed. Buddhismen praktiserer Qigong for at nå zens atmosfære eller tomhed. Konfucianismen anvender Qigong-praksis for at søge indre ro og blive den perfekte person.
3. Baduanjin-Otte Brokader Qigong

Baduanjin refererer bogstaveligt talt til de otte stykker silke ma-nuskripter (Figur 3.1). I gamle dage blev manuskripter af høj værdi skrevet på silke eller brokader af tøj, som blev gemt i et hemmeligt skab. Baduanjin bruges til at nævne de otte dyrebare måder at praktisere Qigong. Baduanjin blev skabt af Lü Dong Bing og Zhong Li Quan, ca. 1150-1300 i Song-dynastiet, som var berømte taoi-stiske mestre i historien. Det er en af de mest populære Qigong former, som udøves i Kina. Denne Qigong er primært designet som en form for medicinsk Qigong for at forbedre sundheden og forlænge levetiden. Det praktiseres også som supplerende eller initiativøvelser for forskellige typer af kampkunst.

Maleri om den først bevægelse af Baduanjing Qigong.


Kilde: Illustrated album of the Eight Pieces of Brocade: two hands lifting up to regulate San-jiao. National Palace Museum, Taipei. Permission under Open Govern-ment Data License, version 1.0 and CC-BY-4.0, https://data.gov.tw/license


4. Ba Gua-De Otte Trigrammer

Efterhimmelsk Ba GuaLæren om De Otte Trigrammer i I Ching dvs. Forvandlingernes Bog er vidt brugt i KM, daoisme, Feng Shui, Qigong, interne Kungfu (f.eks. Baguazhang og Taichi), kunst, osv. Teorien i De Otte Trigrammer er den bedste model til at forklare Qis oprindelse og transformation og transportation. Især i Zhou Yi Can Tong Qi (Slægten af De Tre, i overensstemmelse med Forvandlingernes Bog), den første og vigtigste Qigong-klassiker i daoisme skrevet af Wei Boyang i det østlige Han-dynasti (25-220 e.Kr.). De Otte Trigrammer anvendes først for at forklare processen med at praktisere Qigong og dyrke Indre Alkymi.

5. Bamai-De Otte Ekstraordinære MeridianerBamai stammer fra De Otte Ekstraordinære Meridianer, dvs. Du, Ren, Chong, Dai, Yangwei, Yinwei, Yangqiao og Yinqiao. Disse otte meridianer er vidt brugt i Qigong, mens de 12 almindelige meridianer, dvs. Hånd Taiyin-lunge, Hånd Yangming-tyktarmen, Hånd-Jueyin-perikardium, Hånd Shaoyang Sanjiao, Hånd Shaoyin-hjerte, Hånd Taiyang-tyndtarmen, Fod Taiyin-milt, Fod Yangming-mave, Fod Jueyin-lever, Fod Shaoyang-galdeblære, Fod Shaoyin-nyre og Fod Taiyang-urinblære bruges hovedsageligt til akupunkturbehandling. Bamai kan betragtes som de otte vigtigste “motorveje” i kroppen, der regulerer Qi’s bevægelser og funktioner.

6. De Otte Niveauer for at praktisere Medicinsk Qigong

I mine Qigong-seminarer blev spørgsmålet om fremskridt med at praktisere Qigong ofte foreslået. Derfor forklarer jeg i det sidste kapitel De Otte Niveauer for at praktisere Medicinsk Qigong ikke kun baseret på min egen praksis, men også om forskning inden for Qigong-klassikere.

Dette er nøjagtigt de koncepter, som Dr. Hui Zhang, en ung og meget talentfuld TCM-læge, integrerer i sin Bamai Qigong i den aktuelle bog. På den ene side kombinerer han de otte dele af De Otte Brokader med De Otte Trigrammer, og på den anden side kombinerer han dem med teorien om De Otte Ekstraordinære Meridianer, der spiller en vigtig rolle i akupunktur og teori om kinesisk medicin samt i den Indre Alkymi. Af denne grund ændrede han den fælles række af De Otte Brokader og ændrede også bevægelserne delvist. Det er et meget interessant forsøg på at ændre og genopfinde en etableret og populær Qigong-metode i lyset af daoismen og kinesisk medicin. Desuden fungerer det som en praktisk håndbog til at lære Medicinsk Qigong. Dr. Ute Engelhardt, Tekniske Universitet Münchenelcome to us

7. Gratis Program om Bamai Qigong på Dansk

8. Brugbare linke om Qigong

58 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page