top of page

Introduktion til Pædiatrisk Tuina / Baby Massage

Opdateret: 19. jan.

1. Hvad er Pædiatrisk Tuina


Pediatric Tuina
Pediatric Tuina

Pædiatrisk Tuina, 小儿推拿 (Xiao Er Tui Na) på kinesisk, også kendt som kinesisk baby massage, er enTCM terapi, der er specielt skræddersyet til at imødekomme sundhedsbehovene hos spædbørn, børn og unge. Det er den mest populære TCM-terapiform for børn i Kina. Tuina er forankret i gamle kinesiske medicinsk praksis og er en praktisk terapeutisk metode, derudnytter specifikke massageteknikker, akupressur og manipulationer for at fremme heling, balancere energiflow og forbedre det generelle velvære hos unge patienter. Hvis børn er bange for smerter af akupunktur, er Pædiatri Tuina en god og effektiv erstatning.

Pædiatrisk tuina er en særlig gren af ​​TCM-massage systemet på grund af dets specificerede punkter, placeringer og tilsvarende specifikke manipulationer på børns kropsoverflade, der tjener som en ekstern intervention. Størstedelen af pædiatrisk tuina akupunkter er placeret ved de øvre lemmer, ansigt og hoved og er typisk overflader, linjer og cirkler frem for punkter.


I modsætning til akupunktur, som involverer indføring af fine nåle i specifikke punkter langs kroppens meridianer, er pædiatrisk tuina udelukkende afhængig af den dygtige brug af hænder til at stimulere punkter og meridianer, hvilket fremmer en blid og ikke-invasiv helingsproces. Behandlingen er sikker, naturlig og velegnet til børn, der kan være følsomme over for andre behandlingsformer.


Pediatric Tuina points
Pediatric Tuina points

Pædiatrisk Tuina behandler anvender en række forskellige teknikker, herunder blide strøg, æltning, rulning og bankning, skræddersyet til at løse specifikke sundhedsproblemer, der almindeligvis ses i børn. Fra fordøjelsesforstyrrelser, luftvejslidelser og søvnforstyrrelser tiladfærdsmæssige problemer og udviklingsforsinkelser, har Pædiatrisk Tuina til formål at genoprette harmoni og vitalitet til barnets krop, sind og ånd.
Video af Pædiatrisk Tuina
2. Historie af Pædiatrisk Tuina

Pædiatrisk Tuinas historie kan spores tilbage til det gamle Kina, hvor TCM praksis blev udviklet gennem tusinder af år. Tuina, som bogstaveligt betyder "skubbe og gribe," er en af ​​de ældste terapeutiske teknikker inden for TCM og har været brugt til både voksne og børn siden starten.


Rødderne til Pædiatrisk Tuina kan findes i forskellige historiske tekster og gamle medicinske skrifter. I den Gule Kejsers Indre Klassik (Huangdi Neijing), er der henvisninger tilpædiatrisk massage som en del af en holistisk tilgang til sundhedsvæsenet. Under Tang-dynastiet (618-907 e.Kr.) blev Tuina yderligere forfinet ogorganiseret ind i en systematisk disciplin. En berømt læge ved navn Sun Simiao, ofte omtalt som "medicinens konge", skrev meget om Tuina i sine værker,at understrege dens anvendelse i Pædiatri. Hans bidrag til området påvirkede i høj grad udviklingen og populariteten af ​​Tuina-massage til børn.


I gennem Kinas historie er Pædiatrisk Tuina kontinuerligt blevet videregivet gennem generationer af TCM-udøvere, som berigede teknikkerne og viden gennem deres kliniske erfaringer og observationer. I Ming (1368-1644 e.Kr.) og Qing (1644-1912 e.Kr.) dynastierne blev adskillige afhandlinger og manualer dedikeret udelukkende til Pædiatri, der giver omfattende indsigt i behandling af forskellige barndomslidelser med Tuina.


På trods af den gradvise integration af vestlig medicin i Kina i slutningen af ​​det 19. og begyndelsen af ​​det 20. århundrede, fortsatte praksis med pædiatrisk Tuina og forblev en væsentlig del af kinesiske sundhedsvæsenstraditioner. Tuina-udøvere tilpassede sig moderne sundhedssystemer, og teknikkerne blev dokumenteret og undervist på TCM-skoler og hospitaler over hele Kina.


3. Forskning om pædiatrisk Tuina

Chen et al (2021) udførte en pilotrandomiseret kontrolleret forsøg for at undersøge gennemførligheden, acceptabiliteten og de foreløbige virkninger af forældre-administrerede pædiatrisk tuina om symptomer på ADHD hos førskolebørn. De fandt, at forælder-leveret pædiatrisk Tuina om ADHD hos førskolebørn er mulig, fordi behandlingen præsenterede opfattede fordele på børns søvn, appetit og forældre-barnsforhold.

Li et al (2023) undersøgte effekten af pædiatrisk Tuina om forebyggelse af fodrings intolerance til fordel for vægtøgning hos for tidligt fødte spædbørn. Det fandt forskerholdet ud afpædiatrisk Tuina kan effektivt forhindre forekomsten af ​​fodringsintolerance hos for tidligt fødte spædbørn og være befordrende for vægtøgning og forbedring af ernærings status hos for tidligt fødte spædbørn.

Lai et al (2018) rapporterede at det pædiatrisk Tuina kunne være effektiv og sikker til at forbedre den kliniske helbredelseshastighed og afkortning diarré varighed i barndommen i alderen under 5 år med akutdiarré.

Ye et al (2016) rapporterede det pædiatrisk Tuina kan give en bedre terapeutisk effekt til behandling af allergisk rhinitis, nemlig høfeber sammenlignet med oral administration af Loratadin.


Efterhånden som bevidstheden om fordelene ved alternative og komplementære terapier vokser, vinder Pediatric Tuina popularitet som en holistisk tilgang tilpædiatrisk sundhedspleje, der giver en nærende og effektiv måde at understøtte børns sundhed og vækst på en naturlig og afbalanceret måde. Det komplementerer tranditionelle medicin og kan bruges som selvstændig terapi eller i forbindelse med andre behandlinger for at fremme det optimale helbred for børn i alle aldre.


References

Chen SC, Cheng HL, Han LF, Wu GT, Zhang RY, Suen LK, Chen X, Yeung WF. Parent-administered pediatric tuina for the treatment of attention deficit hyperactivity disorder symptoms: Process evaluation of a pilot randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine. 2022 Nov 1;70:102854.

Li SS, Lin XY, Li X, Zhang YD, Wang LQ, Lai SX. Chinese pediatric Tuina can prevent premature infant feeding intolerance and is conducive to weight gain: a prospective randomized controlled study. African Health Sciences. 2023 Jul 13;23(2):703-8.

Ye L, Li J, Li T, Jiang X, Tan C, Wang D. Clinical observation of Liu’s infantile tuina therapy for allergic rhinitis. Journal of Acupuncture and Tuina Science. 2016 Jan 1;14(3):202-6.76 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page