top of page

Kost og Urte

I 27.04 underviste jeg kost og urte på et gratis webinar med Zoom. På ground af GDPR, må jeg ikke dele vedioen af webinaret. Derfor deler jeg en artikel i stedet for.

1. Urter og mad har den samme ressource

Shennong 3425-3080 B.C.

Shennong, landbrugsgud og urtersgud, begyndte brugen af urte medicin iføgle legenden. Han prøvede 100 plante hver dag til at finde ud hvilke planter kunne spises og hvilke kunne bruges som urte medicin. I den proces, fandt han også te som kunne behandle mave og øjne lidelser. På grund af sin opdagelsen til mad og urter blev han betragtet som landbrugsgud og urtersgud.

Urte stammer fra fødevare, fx. ingfær, kød, grønsager. I Kinesisk Medicin, er der lang historie at bruge fødevare som medicin. Der siges også at det besdte medicin er fødevare. I dag, er urte suppe og urte te stadigvæk den vigtigste method at bruge urter.

2. Kategorier

Selvom det hedder urte medicin (herbal medicine), der er forskellige slags bla. planter, insekter, mineraler, dyr kød. Fordi stor mængde af tranditionelle kinesisk medicin er planter, hedder det bar urte medicin.


Rhabarber

RhabarberWugong or Lithobius forficatus

Wugong or Lithobius forficatusSheep

sheepShi Gao

Shi Gao/Gypsum Fibrosum


Kilde: Wikipedia

3. Egenskaber

Efter 3000-års bruge af urte medicine, har kineser blandt erfaringerne med kinesisk filosofi bla. yin og yang, fem faser, otte trigrammer. Normalt, bruger man Vier Natuer og Fem Smag at beskrive og analysere et urte.

3.1 Vier Natuer

Kold (cold and cool)

Kold urte fx. grøn te, mølkbøtte, aloe behandle varm og ild ubalance, som manifesterer feber, forstoppelse, tørst, osv.


Green Tea

Green Tea
Kilde: Wikipedia

Varm (Warm and heat)

Varmt urte fx. ingefær, kanel behandle kulde ubalance som manifesterer kolde arm og ben.3.2 Fem Smag

Sur smag fx. lemon, hagtornfrugt samtrækker og danner væsk, og behandler sved, diarré, tørst, osv.

Bitter smag fx. rabarber, aloe, daisy reducerer ild og tører fugt, og behandler betændelse, hævelse, smerter.

Sød smag fx. lakrids, jujube, genseng, sukker, harmonerer, neutraliserer og behandle unserskud fx. træthed, søvnløshed, diarré, dårlig hukkomelse.

Aromatisk smag fx. gurkemeje, ingfær, kannel, mint spreder eller cirkulere Qi og blod, og behandler stagnationer fx. smerter og depression.

Saltet smage fx. ark shell, mirabilite pulver: blødgør hårdhed og knuder, rens afføring og behandle forstoppelse, knuder, hæmorider, blodstase.

OBS: det er nøvendigt at have en rigtig diagnose om kropens ubalance hos en godkent akupuntør eller kost behandler før man bruger nogle kraftige urte.

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page