top of page

Grisebenssuppe med Urter

Vinteren anses for at være den optimale sæson til at supplere og akkumulere energi, nemlig Qi, Blod og Jing. Dette sikrer, at kroppen har tilstrækkeligt forråd til det kommende år. I kinesisk køkken er suppe afgørende, idet den smidigt integrerer urtemedicin med hverdagsfødevarer. I dag vil jeg dele min opskrift på Grisebenssuppe med Urter.



Ingredenser

  • Griseben 500g

  • Yam 30g

  • Lima Bønner 20g

  • Tang 30g

  • Gammel Mandarin Skal 10g

  • Frisk Ingefær 15g

  • Sichuan Peber 3g

Tilberedning

Start med grundigt at vaske alle ingredienserne. Rens derefter grisebene for at fjerne eventuelt tilbageværende blod. Placér den rensede griseben i en stor gryde og hæld 2 liter vand i. Stuv denne blanding i cirka 1,5 til 2 timer, så griseben er kogt, indtil den er helt mør.


Virkning i TCM


Opskriften styrker milt og mave, supplerer Qi, blod og Jing, og fjerner fugt og slim.

1. Griseben 猪蹄

  • Egenskaber: sød, salt, neutral

  • Funktion: supplerer Qi og blod, nære huden, fremme amning

2. Yam 山药

  • Egenskaber: sød, neutral

  • Funktion: supplerer Qi og Yin i lungerne, milten og nyrerne

3. Lima Bønner 芸豆

  • Egenskaber: sød, neutral

  • Funktion: varmer midten (Jiao), gavner mave og tarme, supplerer nyre Qi, og stopper oprørsk Qi

4. Tang 海带 eller 昆布

  • Egenskaber: salt og kold

  • Funktion: blødgør hårdhed, opløser knuder, fjerner fugtighed, og stopper kløe

5. Gammel Mandarin Skal 陈皮

  • Egenskaber: skarp, bitter, og varm

  • Funktion: regulerer Qi, harmoniserer midten (Jiao), tørrer fugt og fjerner slim

6. Frisk Ingefær 生姜

  • Egenskaber: krydret og varm

  • Funktion: fremmer sved, udviser eksterne patogener, stopper opkastning, hjælper fordøjelsen, og renser toksiner

7. Sichuan Peber 花椒

  • Egenskaber: krydret og varm

  • Funktion: styrker milt og mave, fjerner fugtighed, stopper smerte, dræber parasitter, og stopper kløe.

OBS: Hvis du er i tvivl om, hvorvidt suppen passer til din tilstand, bør du kontakte en TCM-behandler.


19 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page